M. Vincent van Mechelen

AANTEKENINGEN VAN DE MAAND
VANAF 80 NTWO

Over versies en presentatie

[vertaling volgt]
In this box you will find the u­su­al­ly short­er ver­sion of the note as it ap­peared in the text trail­er of the Main Doc­u­ment in the month con­cerned. It is pre­sent­ed with both left- and right-a­line­ment*.

The paragraph below the box con­tains the full, u­su­al­ly long­er, ver­sion of the same note. It is pre­sent­ed with­out at­tempt­ing to a­chieve a com­plete right-a­line­ment* for any screen, win­dow or frame wide e­nough to ac­com­mo­date any two successive words or or­tho­graph­i­cal syllables in the text on one line. (Such a text jus­ti­fi­ca­tion can on­ly be ac­com­plished correctly by means of soft or 'shy' hy­phens which may make pos­si­ble search terms im­pos­si­ble to find.)

  • where there are spelling variants priority will be giv­en to the pho­ne­mat­ic and mor­phe­mat­ic prin­ci­ples over the et­y­mo­log­i­cal principle

De eerste Aantekening van 


De etymoloog klimt omlaag

De etymoloog klimt be­roeps­hal­ve omlaag, maar 'n betrouwbare e­ty­mo­loog zal niet op 'n wil­le­keu­rig punt stoppen. Zhij zal langs de klimax omlaag blijven klim­men.

De etymoloog klimt be­roeps­hal­ve omlaag, maar 'n betrouwbare etymoloog zal niet gemakshalve op 'n willekeurig punt stop­pen. Zhij zal langs de klimax omlaag blijven klimmen, zelfs al zou zhij zo nooit vaste grond on­der zhijn voeten bereiken.

45.MNO-80ste Midden-Noordoost

Is 80 eigenlijk interessant?

Wat telt in het 'decimaal-tien­tal­lige' stelsel is dat 80 = 8*10, en dat an­de­re getallen tus­sen 71 en 89 niet even interessant zijn. In het 'mikro-makro­binaire' stelsel is het dat 80 = 5*16, en dat an­de­re getallen tus­sen 65 en 95 niet even interessant zijn. De waarde van 'n dergelijke in­te­res­se hangt af van de reden waarom het on­der­ha­vi­ge getalstelsel gebruikt wordt.

Zolang 80 niet meer aandacht verdient dan 79, 81 of enig an­der getal, geheel getal of natuurlijk getal, is 80 een­vou­dig­weg gelijk aan 79+1 en aan 81-1 op het nulde iteratienivo, het nivo van optellen en aftrekken (waar we niets her­ha­len). Ook op het eerste iteratienivo, dat van vermenigvuldigen en delen, is 80 gewoonweg 1*80, 2*40, 4*20, 5*16 of 8*10 en om­ge­keerd, ter­wijl 80 (in tegen­stelling tot 4, 8 en 16) geen rol speelt op enig hoger nivo van iteratie. Als 80 'n aandacht wekt waar geen on­af­han­ke­lij­ke inhoudelijke reden voor is, dan is dat om­dat men denkt of voelt dat 80 in zekere zin 'numeriek signifikant' is. Wat telt in het decimaal-tientallige dubbelsysteem (met de grondtallen ⅒ en 10) is dat 80 = 8*10 is, 'n veel­voud van 10, of­schoon geen bie­zon­der veelvoud. (Dat is ook waarom tienvingerige fetisjisten het altijd zullen blijven schrijven met 'n 0 op het eind.) Niettemin geeft het feit dat 80 = 5*16 het getal 80 hetzelfde type numerieke signifikantie in het 'mikro-makrobinaire' systeem, 'n super-getalsysteem ge­ba­seerd op het grondtallenpaar ½-2 en op de kwadraten (van kwadraten (van kwadraten ...)) daarvan, waar­on­der ¹⁄₁₆ en 16. (Tientallige kortzichtigen noemen ¹⁄₁₆ 'n "custom fraction", of zoiets als 'n "maatbreuk"!) Van­uit het ge­zichts­punt van numerieke signifikantie trekt 80 meer aandacht dan 71 tot 79 en dan 81 to 89 in het grondtal- of 'radix'-10-stelsel, maar niet meer dan 70 en 90. In het radix-16-stelsel trekt 80 echter meer aan­dacht dan 65 tot 79 en dan 81 tot 95, maar niet meer dan 64 en 96. (Trouwens, 64 is wel 4*16, maar in­te­res­san­ter is dat het gelijk is aan 4^3 en 2^6. Toch is het daar­mee nog steeds niet zo interessant als de kwadraten van kwadraten 16, dat gelijk is aan 4^2, en 256, dat gelijk is aan 16^2.) Of het getal 80 de ex­tra aandacht die het opwekt ook ver­dient, hangt uit­ein­de­lijk af van de kwa­li­teit van de argumenten waarmee de radix of radices van het (super)getalsysteem gekozen zijn of —belangrijker nog— worden.

79.LZW-80ste Vroege Noordoost

Elke vier jaar Aantekeningen van de Maand